Podeu llegir també el meu blog L'alcalde de Sant Andreu de la Barca

dimarts, 5 de febrer del 2013

Sanitat pública: interès públic i provisió privada

Fa uns dies vaig llegir a La Vanguardia un article del professor Guillem Casanovas, on feia una defensa de que l’interès públic es podria servir des de la provisió privada.

Cal tenir present que la provisió privada dels serveis sanitaris té com objectiu el generar beneficis econòmics que es puguin repartit entres els accionistes de l’empresa. Per tal que aquests beneficis existeixin està clar que les activitats de provisió, a part de buscar l’eficiència, buscaran rentabilitat, el que vol dir que aquelles actuacions que son poc rentables deixaran de tenir interès.

Així doncs, entren en contradicció amb l’interès públic, que contempla totes aquelles actuacions destinades a resoldre o pal·liar un problema de salut i que s’han de fer amb equilibri entre el seu cost i la seva efectivitat.

Es cert que hem de considerar la sanitat pública com un contracte entre l’Estat i els ciutadans, que genera obligacions entre les dues parts, dels individus respecte a la comunitat a la pertanyen i d’aquesta envers aquells.

La comunitat té l’obligació de vetllar per la salut dels seus membres, però també els ciutadans tenen l’obligació de cuidar-se a si mateixos, per tal de tenir el dret a beneficiar-se de la solidaritat dels demés, derivada de que tots hagin complert les seves responsabilitats individuals amb la hisenda pública.

Fins aquí el debat es interessant i amb arguments que poden estar a favor del binomi interès públic/provisió pública, com a millor garant dels sistemes públics de salut; o interès públic/provisió privada, com millor garant de l’eficiència del sistema.

Però en el segon cas es deixa de costat el més important que és el fet de que l’interès públic contempla tant amb la provisió de serveis sanitaris, elements com l’informació, la prevenció, la promoció de la salut. Elements que no son rentables per la provisió privada, que sustenta els seus beneficis primordialment en la provisió de serveis per tractar la malaltia i que no considera rentable l’inversió en altres factors que tot i tenir una gran relació amb l’atenció sanitària, el nivell de salut dels ciutadans, erosionen la salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada